Keblinger

Keblinger

Maydays Festival 2016
"Ελεύθεροι λαοί σε ελεύθερες χώρες"

Δελτίο Τύπου 2011

02 Ιουνίου 2011
     Για 4η συνεχόμενη χρονιά το φεστιβάλ Maydays (delayed) είναι γεγονός .Στις 3 και 4 Ιούνη το πάρκο Γεωργιάδη θα ζωντανέψει με πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα φιλοξενηθούν στο χώρο του φεστιβάλ το οποίο θα έχει τίτλο «1 χρόνος μνημόνιο είναι αρκετός. Ως εδώ!» .
     Στις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε, χρειαζόμαστε γεγονότα διαφορετικά και αισιόδοξα. Στην Ελλάδα του μνημονίου δεν υπάρχει μόνο η ανεργία, η εξαθλίωση, η μαυρίλα. Υπάρχει η Ελλάδα της δημιουργίας, της αντίστασης, της αξιοπρέπειας. Στόχος μας να προβάλλουμε τα κοινωνικά κινήματα που γεννήθηκαν στη χώρα, να συζητήσουμε τα κρίσιμα ζητήματα του χρέους και του συμφώνου σταθερότητας που σημαδεύουν τη πολιτική ζωή του τόπου, να αναδείξουμε τους εναλλακτικούς δημιουργούς και ήχους που σπάνε το κλίμα σιωπής που προσπαθούν να επιβάλλουν. Για όλα αυτά σας καλούμε -όχι μόνο με τη παρουσία σας- αλλά και με την ενεργό συμμετοχή σας στο Maydays 2011 delayed να χαράξουμε το δρόμο της συλλογικής αναζήτησης, προβληματισμού και διασκέδασης. Ο 1 χρόνος μνημόνιο είναι αρκετός, να φύγουν, να αναπνεύσει ξανά ο λαός και η νεολαία.

Παρασκευή 3/6
     Την Παρασκευή 3/6 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της πρώτης ημέρας με θέμα: ¨Η οργάνωση του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας, το σύγχρονο αντικαταθλιπτικό της εποχής μας¨ με την παρουσία σημαντικών ομιλητών από την Κρήτη και την Ελλάδα. Θα τοποθετηθούν οι Κώστας Βαμβακάς (Πρόεδρος Α ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής), Δημήτρης Γουρνιανάκης (εργαζόμενος στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αντιπρόεδρος ΔΣ του Συλλόγου Ανέργων και επισφαλώς εργαζόμενων), Κώστας Μπατσαλιάς (ψυχίατρος), Ανδρέας Ξανθός (μέλος ΓΣ ΟΕΝΓΕ, μέλος συντονιστικού πρωτοβάθμιων σωματείων Ρεθύμνου). Θέλουμε να συμβάλλουμε στη συζήτηση γύρω από την οργάνωση του κόσμου της επισφάλειας και της ανεργίας, να εξηγήσουμε το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των αυτοκτονιών στο νησί, να αναδείξουμε εναλλακτικά παραδείγματα οργάνωσης των από τα κάτω στην περίοδο της κρίσης και του μνημονίου.
     Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις 18:00 με θέμα ¨Οι εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο, οι λαοί έχουν ακόμα τη δυνατότητα να νικούν¨ με την παρουσία ομιλητών που έχουν παρακολουθήσει πολύ στενά τι συνέβη στον Αραβικό κόσμο τους τελευταίους μήνες. Θα τοποθετηθούν οι Νασίμ Αλατράς (δημοσιογράφος Ελευθεροτυπία), Νίκος Κατζηλάκης (εκδότης περιοδικού MONITOR), Μάρκος Χατζησάββας- Αμπντουλ Χατζί (Φόρουμ μεταναστών Κρήτης), 1 από τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας στην Υπατία, Πολυάνθης Συγγελάκης (επιτροπή Free Gaza Movement ηρακλείου). Οι λαοί του Αραβικού κόσμου έδειξαν ότι έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αλλάζουμε τις ζωές μας, έδειξαν ότι ακόμα μπορούμε να αλλάζουμε την προκαθορισμένη τύχη που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Στοχεύουμε σε μια συζήτηση που θα μας πληροφορήσει, θα μας εξοπλίσει, θα μας γεμίσει κουράγιο και αισιοδοξία.
     Την ίδια μέρα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου με τίτλο ¨Ένας άνθρωπος παντός καιρού¨ για το Θανάση Βέγγο με την παρουσία του σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη και η βραδιά θα κλείσει με τις συναυλίες με τους: Γιώργο Μαυρομανωλάκη, Grup Abdal (συγκρότημα από την Τουρκία) και τον Ψαραντώνη.

Ψαραντώνης
     Ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης) είναι ένας από τους πιο γνωστούς κρητικούς λυράρηδες. Ο ίδιος είναι μια ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής, διαθέτει μία φωνή με ιδιαίτερη χροιά και προσωπικό ύφος στο παίξιμο της λύρας και των άλλων παραδοσιακών οργάνων.
Έμαθε μουσική δίπλα στο μεγαλύτερο αδελφό του τον Νίκο από πολύ μικρός. Για πρώτη φορά έπαιξε σε γάμο σε ηλικία 13 ετών και πολύ γρήγορα απέκτησε φήμη παίζοντας σε γιορτές και πανηγύρια σε διάφορα μέρη και χωριά της Κρήτης.
     Το 1964 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο 45 στροφών. Μέχρι σήμερα έχει εκπροσωπήσει πολλές φορές την Ελλάδα σε φεστιβάλ του εξωτερικού. Πρώτη φορά πήρε μέρος σε φεστιβάλ το 1982 στην Κολωνία της Δυτικής Γερμανίας σε διοργάνωση του τηλεοπτικού καναλιού WDR. Το 1984 έπαιξε στο Βερολίνο, στις εκδηλώσεις για τα 750 χρόνια από την ίδρυση της πόλης, το 1989 στο "Journée des cinq continents" στη Ζυρίχη και το Άμστερνταμ, ενώ τον Ιούνιο του 1999 πάλι ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο φεστιβάλ Η Συνάντηση των Πέντε Ηπείρων στο Μαρτινί στην Ελβετία κερδίζοντας διθυραμβικές κριτικές.

Grup Abdal
     Τη σπάνια ευκαιρία να ακούσουμε μελωδίες που δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία μας δίνει το φετινό Maydays Festival. Φέροντας στη πόλη μας το τούρκικο συγκρότημα Grup Abdal. Οι Grup Abdal είναι ένα νέο συγκρότημα που ιδρύθηκε το 2010. Διάσημα μέλη του συγκροτήματος είναι ο Ali Ekber kayis και ο Haluk Tolga Ilhan. Οι ρίζες του συγκροτήματος κατάγονται από τη Μέση Ανατολή και μέσα από τη μουσική τους περιγράφουν τη μουσική κουλτούρα της Μέσης Ανατολής.

Το συγκρότημα αποτελείται από 5 άτομα:
• Ali Ekber Kayis: φωνή, κιθάρα, μπάσο, κοντραμπάσο.
• Haluk Tolga Ilhan: φωνή, κιθάρα, μπάσο, μπαγλαμά.
• Burcu Sarak: φωνή, κιθάρα, μπάσο.
• Ugur Goregen: κρουστά.
• Ozge Unkap: σαντούρι, φλάουτο.

Το πρώτο CD του συγκροτήματος πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο Σεπτέμβρη του 2011.


Σάββατο 4/6

     Το Σάββατο 4/6 στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση της δεύτερης ημέρας με θέμα: ¨Το ζήτημα του χρέους, το σύμφωνο για το ευρώ. Υπάρχει διέξοδος?¨ με την παρουσία ομιλητών από όλο το φάσμα της αριστεράς. Θα τοποθετηθούν οι Σπύρος Παναγιώτου (στέλεχος ΚΟΕ), Γιάννης Τόλιος (οικονομολόγος, μέλος ΠΓ του ΣΥΝ), Βαγγέλης Χωραφάς (εκδότης του περιοδικού Monthly Review), Δέσποινα Κουτσούμπα (στέλεχος ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Επίσης σαν καλεσμένοι να παρέμβουν από το ακροατήριο θα βρίσκονται άτομα που συμμετέχουν στο κίνημα των αγανακτισμένων που η παρουσία τους τις τελευταίες μέρες στις πλατείες όλης της χώρας δημιούργησε νέους όρους και καταστάσεις. Θα επιχειρηθεί να δωθούν απαντήσεις γύρω από τα κρίσιμα ζητήματα του δημοσίου χρέους και του νέου συμφώνου για το ευρώ που θα επικυρωθεί στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23/6, για τις αδυναμίες και την πρόταση της αριστεράς, την ανάγκη δημιουργίας ενός παλλαϊκού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου και τέλος να ανοίξει ο διάλογος γύρω από το συγκλονιστικό κίνημα των πλατειών όλης της χώρας που έχει σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου και έχει δημιουργήσει μια νέα και τόσο ελπιδοφόρα κατάσταση αφού για πρώτη φορά μετά από χρόνια εκδηλώνεται πέρα από κόμματα και τις επίσημες μορφές εκπροσώπησης το γνήσιο λαϊκό αίσθημα.

     Την ίδια μέρα στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα ¨Τα νέα κινήματα στην εποχή του μνημονίου¨ με εκπροσώπους των νέων κινημάτων από όλη την Ελλάδα που έχουν ξεσπάσει τον τελευταίο χρόνο. Θα τοποθετηθούν οι Σάββας Κωφίδης (παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, δημιουργός της ομάδας Hasta la Victoria Siempre), Νίκος Νούλας (μέλος Επιβάτες Θεσσαλονίκης, μέλος Πανελλαδικού συντονιστικού κατά των διοδίων), Στέλιος Δημητρακόπουλος (μέλος ΔΣ Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών ηρακλείου), Βιβή Παναγιώτου (κάτοικος Κερατέας), Μιχάλης Μαχαιράς (δημοτικός σύμβουλος, μέλος της επιτροπής κατοίκων και φορέων για το νοσοκομείο Ιεράπετρας), Μάριος Διονέλλης (δημοσιογράφος εφημερίδα ¨ΔΡΟΜΟΣ¨, ΣΚΑΪ). Ο ολοένα και αυξανόμενος κοινωνικός ριζοσπαστισμός που εκφράζεται με τον πιο γνήσιο τρόπο στις πλατείες όλης της χώρας αυτές τις μέρες, το προηγούμενο διάστημα γέννησε μια σειρά κινημάτων πανελλαδικής εμβέλειας. Στόχος μας να μπορέσουμε να βγάλουμε κοινά συμπεράσματα για τον τρόπο ανάπτυξης και των αποτελεσμάτων τους, να τα συνδέσουμε, να μάθουμε από το νέο που γεννιέται κόντρα και δίπλα στο παλιό.

     Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η παράσταση ¨Ο καραγκιόζης σε κρίση¨ από τον Θεοδόση Γαρεφαλάκη, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ σε πρώτη προβολή στην Κρήτη ¨Viva Mexico¨ με την παρουσία του μεξικανού σκηνοθέτη Nicolas Défossé. Η βραδιά θα κλείσει με τις συναυλίες των 3DOTS, Tropical Storm, Imam Baildi, Cabaret Balkan. Θα ακολουθήσει  πάρτι με την dj Anna Mystic.


Viva Mexico!
Ένα ντοκυμαντέρ του Nicolas Défossé.
Το Maydays 2011, ένας ακόμη σταθμός της 3μηνης περιοδείας -ανά την Ευρώπη- του διακεκριμένου ντοκιμαντέρ "VIVA MEXICO!" με την παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη (και άλλων συντελεστών), ο οποίος κατέγραψε το οδοιπορικό του υποδιοικητή Marcos και της επιτροπής απεσταλμένων της Άλλης Καμπάνιας σε ολόκληρο το Μεξικό.
Λος Άντζελες, στην καρδιά της πόλης, Μεξικανοί μετανάστες χωρίς χαρτιά κυνηγιούνται από την αστυνομία και αγωνίζονται να ζήσουν χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους.
Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στα βουνά του νοτιοδυτικού Μεξικού, ξημερώνει η 1η Ιανουαρίου του 2006. Χιλιάδες αυτόχθονες Ζαπατίστας προετοιμάζονται να πουν αντίο στον αντιπρόσωπό τους, τον υποδιοικητή Μάρκος. Η αποστολή του: να ταξιδέψει σε όλη τη χώρα για τους επόμενους έξι μήνες και να μάθει από άντρες και γυναίκες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο Μεξικό.
Ακολουθούμε βήμα προς βήμα το ταξίδι που αποκαλύπτει ένα άλλο Μεξικό, αυτό που αποτελείται από απλούς και ταπεινούς ανθρώπους, πολύ διαφορετικούς από αυτούς που παρουσιάζει η τηλεόραση κάθε μέρα. Ξεκίνησε ένα ταξίδι για την άλλη άκρη της χώρας, ένα ταξίδι για να τολμήσει-όπως λέει ο ίδιος ο υποδιοικητής Marcos - να "χτίσει την εικόνα των ανθρώπων έτσι όπως είμαστε στ' αλήθεια". Αυτή η πρόκληση δεν είναι χωρίς ρίσκο, αυτό που ξεκίνησε σαν μεμονωμένος ψίθυρος, μεγαλώνει για να γίνει η κραυγή εκατοντάδων χιλιάδων: "Viva Mexico!"
Με την αποκάλυψη της αξιοπρέπειας και της επαναστατικότητας, ποτίζοντας τους σπόρους της αλληλεγγύης και του αγώνα μιας ολόκληρης χώρας, αυτό το ταξίδι προκαλεί όσους ελέγχουν την οικονομία και την εικόνα του Μεξικού. Πως θα απαντήσουν αυτοί που έχουν την εξουσία;


Imam Baildi
Aν το όνομα του σχήματος προκαλούν την περιέργεια σας, το άκουσμα των τραγουδιών θα το καταφέρουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Γιατί οι «Imam Baildi» είναι περισσότερο ένα ιδιαίτερο project παρά ένα συγκρότημα. Είναι το αποτέλεσμα των πειραματισμών πάνω σε παλιούς και καινούργιους ήχους.
Οι διασκευές των «Imam Baildi» σε κλασικά τραγούδια της Σοφίας Βέμπο, του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μανώλη Χιώτη, μέσα από ένα εντελώς αντισυμβατικό πρίσμα, προκάλεσαν αμέσως αίσθηση. Το live ρεπερτόριο τους περιλαμβάνει μια μίξη παλιών τραγουδιών και ήχων με ένα χορευτικό rhythm section με μπουζούκι, cello, τρομπέτα, σαξόφωνο, μπάσο και κρουστά! Είναι χαρακτηριστικό πως στις ζωντανές τους εμφανίσεις μικροί και μεγάλοι παρασύρονται σε ένα χορευτικό πάρτυ με Balkan, sampa και hip hop διάθεση που φαίνεται τόσο γνώριμη εξαιτίας της βάσης του set, που αποτελείται κυρίως από παλιά αγαπημένα λαϊκά τραγούδια.

Cabaret Balkan
Ένα ζωντανό, δυναμικό και πολύχρωμο μουσικό σχήμα που αποτελείται από ταλαντούχους και έμπειρους μουσικούς, που σε κάθε εμφάνισή του κάνει το κοινό να χορεύει και να τραγουδάει από την αρχή μέχρι το τέλος σ’ ένα πάρτι από αυτά που δεν θέλεις να τελειώσει ποτέ! Παίζουν και ερμηνεύουν με φαντασία, με τρέλα, με κέφι, με πολλές ανατροπές και εκπλήξεις ελληνικά και ξένα τραγούδια, rock και θρακιώτικα, pop και λαϊκά του ΄60.
Δεν μπορείς να «ορίσεις» το ρεπερτόριό τους, δεν μπορείς να τους βάλεις ταμπέλες, ούτε να τους τοποθετήσεις σε κατηγορίες. Και γιατί να το κάνεις εξάλλου; Δεν υπάρχει λόγος έτσι κι αλλιώς! Από τη «Μισιρλού» στον Χιώτη και από το «Δω στα λιανοχορταρούδια» που έπαιξαν δύο φορές, στον Μπρέγκοβιτς! Δημιουργούν μια ατμόσφαιρα αληθινής μουσικής γιορτής και κεφιού που σπάνια ζει κανείς σε live τα τελευταία χρόνια. Έχει δημιουργηθεί ήδη ένα κοινό που τους παρακολουθεί φανατικά κι ας μην έχουν κάνει ακόμα δισκογραφία. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους οφείλετε βέβαια στο διαδίκτυο και στις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις αλλά και στην δική τους ιστορία λειτούργησε περισσότερο το «από στόμα σε στόμα». Η καλύτερη διαφήμιση δηλαδή…

Και τις δύο ημέρες στο χώρο του festival θα λειτουργεί κυλικείο, εκθέσεις φωτογραφίας για το κίνημα των αγανακτισμένων, τουρνουά σκάκι από τον σκακιστικό όμιλο ηρακλείου, σεμινάριο για φλαμένγκο και για κρουστά, παιδότοπος και άλλα.


Οικονομική Ενίσχυση: 3 ευρώ
Η οργανωτική επιτροπή του maydays

Blog: http://maydays-ira.blogspot.com/
Επικοινωνία: maydays.ira@gmail.com
Δημήτρης: 6932523543
Βαγγέλης: 6982889279

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

 

Επικοινωνία

Συνολικές προβολές σελίδας

Από το Blogger.

Popular Posts

Copyright © Maydays Festival All Rights Reserved • Design by Dzignine
best suv audi suv infiniti suv